Titel: gelukkig nieuw schooljaar!

eindvakantietitel

Kun je je er nog een voorstelling van maken hoe het was als kind wanneer je  zomervakantie had? Lekker weer, veel vrije tijd, leuke dingen doen en vooral even géén juffen, meesters, taal- of rekenlessen. Het is echter niet gek dat een zomervakantie voor veel kinderen en ouders toch ook als een lange tijd kan voelen. Een periode van minder structuur, veel tijd bij elkaar op de lip (hoe lief je elkaar ook vindt, dat kán zo nu en dan ook vermoeiend zijn) en veel ruimte om zelf in te vullen.

Als je terugdenkt, ben je het misschien met me eens: de zomervakantie voelde vroeger veel langer, ondanks dat je het heerlijk vond! Voor veel kinderen is het dan ook weer een opgave om na een periode van vrijheid en thuis zijn bij familie, weer overgeleverd te zijn aan de dagelijkse structuur. Met name jonge kinderen, die nog niet zo lang naar school gaan, of gevoelige kinderen kunnen daar meer moeite mee hebben dan je denkt. Hier volgen een aantal tips voor het tegemoet gaan van de eerste schoolweken (om bij stil te staan) en een 'Doe-het-samen activiteit'!

  family-591579_1920

Opsommingsteken zonMaak de structuur weer enigszins inzichtelijk en voorspelbaar.

Voor ons volwassenen is een periode van zes weken te overzien. Wat er van je wordt verwacht wanneer de dagelijkse verplichtingen weer aanbreken, weet je na een aantal weken vakantie vaak maar al te goed. Voor jongere kinderen, met name kinderen die ook nog niet lang op school zitten, kan die informatie best weggezakt zijn. Kinderen vinden onvoorspelbaarheid vaak erg moeilijk. Bereid je kind daarom al in de laatste periode van de vakantie bewust voor op school.

Praat over kinderen die bij hem of haar in de klas komen, over de nieuwe juf en de dingen die het kind op school doet. Haal ‘de schoolwereld’ als het ware langzaam terug. Laat het kind vooral zelf nadenken en vertellen wat het bijvoorbeeld leuk vindt om te doen in de pauze op school of hoe de nieuwe klas er ook alweer uitzag. Hoe ziet de dag er ook alweer uit en wat zijn leuke ervaringen waar het kind voor de vakantie nog over vertelde? Zo raakt het kind alweer wat vertrouwd met de school en het schoolse leven.

Opsommingsteken zonLaat het kind weer wennen aan het slaap- en eetritme.

Dit lijkt een open deur maar is te belangrijk om niet toch even bij stil te staan. Algemeen bekend: een vast ritme voor het eten en naar bed gaan, geeft kinderen rust, voldoende slaap en houvast. En ja, ook de kinderen die ’s avonds sméken of ze nog één verhaaltje mogen lezen of filmpje mogen zien omdat ze vooral ‘heeeeulemaal niet moe zijn’ maar dat wisten we al wel 😉 In de vakantie is dat ritme logischerwijs in veel gezinnen toch wat soepeler. Lekker veel buiten spelen, warm weer, leuke dingen waar je later van terug bent.  Om ze uitgerust en met energie aan de eerste schoolweek te laten beginnen, is het belangrijk ze de week daarvoor al in stapjes te laten wennen aan het vroeger naar bed gaan (en op tijd opstaan voor de echte uitslapers). Zo is de stap naar het dagelijks vroeg op staan en vroeg slapen, minder groot.

Opsommingsteken zonPraat met elkaar over het naderende einde van de vakantie

Met name gevoelige kinderen kunnen de veranderingen van een nieuw schooljaar erg lastig vinden: minder aanwezigheid van hun ouders, broertjes of zusjes en huisdieren, het weg zijn van huis. De spanning van een nieuwe klas, ruimte en nieuwe juf kunnen meespelen. Hoe een kind deze spanning uit, is wisselend. Het kan stiller zijn dan anders, klagen over buikpijn, slecht slapen of is prikkelbaar en snel boos. Wat je als ouder kan doen, is dit bespreekbaar maken. Benoem wat je ziet en opmerkt. Als een kind niet zo’n prater is, zoek dan naar een manier die voor het kind wel fijn is om zich te uiten. Bijvoorbeeld tijdens het fietsen, voetballen of tekenen. Wanneer een kind ergens mee zit, wordt het zo sneller uitgenodigd om dit ook bespreekbaar te maken. Vertel eens hoe het voor jou als kind was om na een lange vakantie weer naar school te gaan. Misschien herkennen jullie wel veel van elkaar. En weet je wat zo mooi is? Praten en delen met mensen die belangrijk zijn, verlicht al veel en vaak komen kinderen zelf met een oplossing!

 Doe-het-samen-tip

Een leuke activiteit voor de laatste dagen van de vakantie met het oog op de start van school? Maak (knip, plak, teken, verf) samen met jouw kind(eren) eens een collage over het komende schooljaar! Wat zijn jullie wensen voor het komende jaar? Wat hopen jullie te beleven en te leren (want vaders en moeders leren ook nog steeds)? Naar welk moment kijken jullie uit? Laat je fantasie lekker de vrije loop (hoe fijn dat alles voor even mogelijk is), stel elkaar gekke vragen en het levert ongetwijfeld mooie inzichten en gesprekken op! En hoe leuk is het om de collage te bewaren en later nog eens terug te blikken? Wat klopt er en wat totaal niet?

Happy New Schoolyear!

3…2…1… Gelukkig nieuw schooljaar!
Tagged on:     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Example Widget

This is an example widget to show how the Left sidebar looks by default. You can add custom widgets from the widgets screen in the admin. If custom widgets are added then this will be replaced by those widgets.